platvvorm & Dieter Durinck @ MUDEL

platvvorm presenteert Dieter Durinck tijdens de biënnale van de schilderkunst @ Mudel Deinze. 
💥
biënnale van de schilderkunst 
26.06.2022 > 02.10.2022
Mudel Deinze, Roger Raveelmuseum, Museumd Dhondt Dhaenens
🌱
Op uitnodiging van het @mudel en binnen het kader van de Biënnale van de Schilderkunst, selecteert @platvvorm de Gentse kunstenaar @dieterdurinck. Curatoren @katelijnedecorte en @jnslscrwt vatten zijn uitgebreide reeks Bootleg Paintings dan ook op als een provocatieve verruiming van de vraag die het Mudel zich naar aanleiding van deze Biënnale stelt. 

De Bootleg Paintings, door Durinck opgestart in 2019 en voor het eerst getoond bij @simon_delobel_gallery in Antwerpen, verbinden zich op het eerste gezicht aan de welbekende traditie waarbij de kunstenaar doorheen de kopie een medium verkent, maar worden door de schilder tegelijk radicaal en openlijk gekoppeld aan een eigen referentiekader. De gekozen 20ste-eeuwse werken, steevast gekopieerd in Cadmium Green en Ivory black, zijn als zodanig geen eenzijdige hulde aan een zogenaamd meesterschap maar liëren het artistieke voorbeeld aan een bredere maatschappelijke, culturele en persoonlijke ervaring. 

Zo appelleert het dominante groen aan de verontrustende nachtbeelden tijdens de Golfoorlog van de jaren ’90, maar bovenal aan de oude IBM-beeldschermen en aan Atari-spelconsoles, net zoals de titel van de reeks refereert aan clandestiene opnames van concerten of het illegale stoken van drank. Bovendien wordt door de onconventionele hertaling naar louter groen en zwart het statuut van zowel het origineel als de kopie bevraagd, nog verder uitgedaagd door een bewust eclectische selectie die ieder gevestigd canon subtiel weerlegt en vanuit een particuliere smaak en voorliefde vertrekt. Het eens giftige pigment cadmiumgroen stelt daarbij de verhoudingen tussen een onschuldige oefening en het tarten van de heersende machten op scherp

open atelier – 3 + 1

4 schilders die momenteel resideren in platvvorm stellen hun ateliers open en nodigen je uit om met hen in gesprek te gaan over hun verhouding tot de (schilder)kunst, hun werk en hun ambities.

Vicky Lema (resideert van 1.1.19 tot 1.4.19)
Fien Hollaert (resideert van 1.2.19 tot 1.4.19)
Manon De Craene (resideert van 1.2.19 tot 1.4.19)
Ineke Paulissen (resideert van 1.2.19 tot 1.4.19)

Welkom @platvvorm op vrijdag 22.02.2019 vanaf 17u00 tot 23u59.
Het kunstenaarscafé is doorlopend open.

Fien Hollaert

Manon De Craene

Vicky Lema

Ineke Paulissen