over

platvvorm is een kunstenaarsinitiatief. Net als de kunst zelf wordt de werking bepaald door het proces, het experiment, zoeken en durven.

platvvorm wil zich daarom niet laten beperken door een welomschreven visie of een afgebakend plan.

platvvorm wil in beweging zijn, zoeken en – soms – vinden, dansen en struikelen, springen en vliegen.

Maar er zijn woorden die in de buurt komen van hoe het eraan toegaat, van hoe platvvorm zich tot nog toe beweegt. We delen ze hier, zonder dat ze de toekomst –
dat wat wordt – fixeren.

Gastvrijheid, nieuwsgierigheid, ontmoeten & ont-moeten, frictie en wrijving –

De gastvrijheid is onlosmakelijk verbonden met nieuwsgierigheid. Het is door het te-weten-willen-komen dat platvvorm steeds de ander opzoekt, de ander uitnodigt, de ander wil ontvangen.

Want door te zien wat de ander doet, wil, vindt en toont, kunnen we de wereld steeds opnieuw en anders leren kennen, worden de eigen perspectieven verruimd. Daar houden we van. We zien dat trouwens als een engagement – het is niet vrijblijvend.

En we zoeken graag mensen op die daar zelf ook toe bereid zijn. Die ook nieuwsgierig zijn. Mensen die zich niet laten tegenhouden door de angst voor wat anders is. Mensen die de onzekerheid en de twijfels omarmen, hen zelfs bewust opzoeken. Het is een kwestie van geven en nemen, van meegeven en achterlaten.

Ook de aandacht voor ontmoeting vloeit daaruit voort. Het is de gastvrijheid die de ontmoeting toestaat om in openheid te kunnen bestaan. Maar we schrijven dus ont-moeten. Met een streepje ertussen.
Omdat binnen dat ontmoeten ook een ont-moeten ‘moet’ (o ironie) worden toegelaten.
Weg van dwangmatige kaders, van wat (door anderen) wordt vooropgesteld. Om weg te kunnen van wat al is goedgekeurd en gerust te mogen gaan voor iets wat nog niet is goed gekeurd, misschien zelfs niet zal worden goedgekeurd. Het ont-moeten wijst voor platvvorm op de uitweg uit de dwang van de cultuur zoals die zich vandaag stelt, het strakke kader, de maat. Op die manier willen we samen met de anderen op zoek gaan naar de taal van morgen. Zelfs al zullen we onderweg, vaker niet dan wel, struikelen (over onze woorden). Dat is de frictie, waar het wrijft en soms wringt.

De slagzin van platvvorm is
ik bied geen oplossing, maar ruimte om te twijfelen –
Wat voor ons verwijst naar de ‘noodzaak’/ het streven/ de verantwoordelijkheid (want ook dat is een engagement) om zelf betekenis te geven, los van én samen met wat wordt aangereikt.

platvvorm presenteert tentoonstellingen, lezingen en debatten in relatie tot hedendaagse beeldende kunst, filosofie en literatuur.

platvvorm heeft ook een residentiewerking voor kunstenaars die zich willen verdiepen in hun artistieke praktijk en verhuurt atelier- en werkruimtes.

RESIDENTIE en ATELIERS

platvvorm biedt een dynamisch en inspirerend kader voor een tijdelijke residentie.
voor een periode van max. 4 maand (en een min. van 2 weken).
Daarnaast zijn er vier ateliers voor kunstenaars (in de ruime betekenis van het woord)
en een gedeelde werkplek.
(meer info)

LEZINGEN en TENTOONSTELLINGEN
Op regelmatige basis worden lezingen en tentoonstellingen georganiseerd. Het programma wordt gedeeld op de homepage en via de facebookpagina van platvvorm.

LESSEN EN WORKSHOPS
iedere dinsdag worden sessies modeltekenen aangeboden (behalve tijdens schoolvakanties).
inschrijven kan via katelijne de corte.

prijs: €10 per sessie of €90 voor een reeks van 10 sessies.
meer informatie op de facebookpagina

workshops zijn afhankelijk van vraag en aanbod.
contacteer ons voor meer informatie.

%d bloggers liken dit: